tisdag 7 augusti 2012

Kuckelikuuu, klockan är halv fem!

  Det började som en kul grej i en liten lägenhet på Wetterlinsgatan i Falköping 2001. Nu, elva år senare, har vi som enda blogg fått möjligheten att träffa en av grundarna till det som skulle bli ett lika älskat som hatat inslag i svenska fritidshus runtom i landet. Jag pratar naturligtvis om Kuckeliku. 
  Vid första anblick verkar han vara som vem helst. Han lever ett liv lite i skymundan, trots sin stjärnstatus i kuckelikukretsar och han säger själv att han trivs bra så. "Kändisskapet har dragit så många goda själar i fördärvet", säger David samtidigt som han ställer alarmet på mobilen. "Det här är annorlunda. Här respekterar de mig och mitt privatliv utan att på något sätt sätta mig på en pidestal. I Kuckeliku finns ingen som är bättre än de andra. Vi tävlar på lika vilkor."
  Vi sitter i en sommarstuga på Öland. I natt är det dags för tävling och stämningen är lite tryckt. Det är fullt fokus som gäller nu och uppladdningen är viktig.
  Kuckeliku är en tävling som innehåller många moment och vill man bli framgångsrik gäller det att ligga i. "Det är ingen barnlek precis. Kuckeliku ställer krav på din attityd, din inställning, din fysik. Det är så många moment som ska stämma och samspelet mellan kropp och hjärna måste fungera om du ska lyckas. Men det viktigaste är en stark vilja! Utan den är du förlorad." 
  Reglerna är enkla. På kvällen innan de tävlande går och lägger sig ställer man en alarmklocka som ska ringa någon gång under natten. Klockan placeras sedan så neutralt som möjligt i lokalen och när alarmet ringer är det dags. Man ska då ställa sig på ett ben i sängen, eller fullt synlig för sina konkurrenter, ta täcket över axlarna och flaxa med armarna och skrika "Kuckeliku, klockan är halv fem!" Siste man, eller kvinna, att ta sig upp och utföra denna handling förlorar och måste skamset ta sitt straff, att stänga av väckarklockan.
  David analysrerar: "Det är inte vem som helst som kan leka Kuckeliku och det är troligtvis därför som vi inte har fått så många fler anhängare. Det är tufft. Se på kvällens startfält. Av nio tävlande är det bara en som debuterar, resten har varit med länge och är erfarna veteraner." 
  Hur gick då nattens tävling? Jo, gammal var äldst och förstaplatsen delades mellan Sebbe, som även han var med den där första natten på Wetterlinsgatan och Emily. Debutanten då? Nja, för att vara debutant får han godkänt och var inte sist i startfältet. Vem som fick stänga av alarmet? Det har jag glömt...

5 kommentarer:

  1. Den tuffaste sporten ever!!

    SvaraRadera
  2. Extremsport när den är som mest extrem!

    Manne

    SvaraRadera
  3. Något för thylampiaden?

    SvaraRadera
  4. Har hört att FIKA har lämnat in en ansökan om att få vara med nästa år men beslutet väntas tas först i juni 2013 så vi får snällt vänta.

    SvaraRadera