torsdag 12 juli 2012

Thylampiaden - Dubbelvarvet

  Ok, innan jag börjar med detta inlägg på riktigt ska jag ta upp min syn på den diskussion som jag vet kommer att uppstå bland alla våra läsare efter det här inlägget. Ja, jag stavar Thylampiaden med m. Jag vet att många av er kommer att tycka att det borde vara ett "n" där i stället. För mig handlar det om att jag helt enkelt tycker att det flyter bättre med ett "m" och att man snubblar lite mer med tungan om där ska vara ett "n". Det ena är inte mer rätt än det andra, men nu när Thylampiaden börjar etablera sig bland de andra stora (jag tänker främst på fotbolls-vm, OS och Super Bowl) så borde vi nog klubba ett beslut för att undvika förvirring.
  Hur som helst, tävlingarna inleddes med en klassiker från förra året, nämligen dubbelvarvet. Reglerna är enkla. Man ska ta sig runt en bestämd bana, två gånger, med så lite tidsskillnad som möjligt mellan de båda varven. Årets bana startade på altanen, vänstervarv runt huset, via stengången upp höger på Dödevi Bygata hela vägen ut till stoppskylten på stora vägen, tillbaka på Dödevi Bygata och sen över tomten för att gå i mål på altanen. 
  Den stora frågan inför Dubbelvarvet var förstås om storfavoriten Felica Thylander skulle klara av att följa upp fjolårets bragd då hon på andra varvet klev i mål bara tiondelen ifrån sin första tid. Men årets bana var betydligt längre och det var många i startfältet som hade bra tider förra året och suktade efter revansch. Pressen var stor.
  Första varvet bjöd inte direkt på några överraskningar. Den stora skrällen var kanske att det inte var någon som valde att jogga varvet. Kritik har riktats mot arrangörerna som valde att lägga tävlingen mellan dusch och Lammet & Griset och menar att man troligtvis hade sett fler löpare i fältet om tävlingen gått av stapel under dagen. Detta hade kunnat förändra utgången. Men nu valde alltså hela startfältet promenadtempo. Inte helt oväntad drog Simon och Felicia upp tempot något samtidigt som Jan den förste Banan valde ett mycket långsamt tempo. Den förste Banan bjöd även sin vana trogen på lite spexande utmed varvet för att försöka rubba de övriga deltagarnas koncentration. Fult? Ja, visst, men på den här nivån måste man vara beredd på och kunna hantera tjuvnyp av detta slag.
  Efter en kort vätskepaus och mental omladdning var det dags igen. Starten gick och fältet spred ut sig i samma ordning som i första varvet. Känslan var tidigt att det gick långsamt. Tempot drogs ner, men av vem? Svårt att säga? Förhållandena var perfekta, vindstilla, 20 grader varmt, bra sikt, men det kändes tidigt att det inte var riktigt samma kvalité på andravarvet som förra året. Men frågan är om vi någonsin kommer att få uppleva ett så tight Dubbelvarv som då. Hursomhelst, kanske var det hungern som spelade våra Thylampiadier ett spratt. 
  Väl i mål bekräftades deltagarnas misstankar av domarstaben. Ingen hade en tid på andra varvet som var snabbare än den första. Men vem, vem var allra långsammast i förhållande till sin första tid? Svaret fick vänta tills alla hade bänkat sig med sin första tallrik lamm och gris på Lammet & Griset där invigninsbanketten hölls. Poängställningen blev som följer:


1. Annelie Thylander
2. Simon Thylander
3. Felicia Thylander
4. Felix Thylander
5.. Eva Gustafsson
6/7. Sebastian Thylander/Jan Thylander
8. Emily Turner
9. Samuel Thylander


  Annelie Thylander kopplade greppet före Simon Thylander, tätt följd av förhandsfavoriten Felicia Thylander. En otroligt spännande förstadag var till ända och de värsta spänningarna släppte så att alla kunde äta sig mätta på köttbuffén. 
  Märk väl att det i kölvattnet från tävlingens första dag uppdagades en domarskandal när domarstaben, som i övrigt skötte sig mycket bra, tappade bort resultatlistan och oenigheter kring femte och sjätteplatsen blossade upp till vilda diskussioner. Sebastian Thylander for ut mot både det ena och det andra medan Jan Thylander bestämt hävdade att han minns att han var före Sebastian. Sådana misstag kan bli kostsamma och i slutändan avgörande i striden om medaljerna. 

2 kommentarer:

  1. Haha mycket roligt Sebbe! Ni ska inte ha med en runda kubbgolf i Thylampiaden? Manne

    SvaraRadera