fredag 10 augusti 2012

En trollkarl avslöjar aldrig sina hemligheter

  Beachvolleyboll är väldigt trendigt och i ropet just nu har jag hört. Varenda tränings-magazin jag läst på senaste tiden har den på toplistan över bästa sommarträningan och lyfter fram hur skonsam och effektiv träning det är för hela kroppen samtidigt som det är en mycket social sport. Även om vi i vårt gäng inte bryr oss om den sociala biten speciellt mycket, håller vi ändå med på det stora hela. Även om det bara blir några dagar varje sommar så har vi spelat tillsammans många år nu och tycker att det är kul att så många tar efter oss. Vi tänkte därför dela med oss av våra bästa tips till er som vill börja men tycker att det är svårt och behöver lite hjälp. Beachvolleyboll är nämligen så mycket mer än snygga solglasögon och hög musik.
 Det är viktigt att din motståndare inte kan läsa vad du tänker göra härnäs och det är därför viktigt att du hela tiden är kreativ och snabbtänkt och letar efter nya vägar att anfalla. Ett snabbt pass bakom ryggen till exempel lurar de flesta och leder med största sannolikhet till poäng.
Spelet utan boll är också väldigt viktigt. Man måste komma ihåg att även om bollen inte är hos mig just nu så har jag ändå en uppgift på plan. Det gäller att hela tiden vara beredd och ett bra sätt att göra det är en djup grundposition och att hela tiden vara på tårna och hålla sig i rörelse. 

Hur duktig man än är hamnar man alltid i svackor. När spelet inte riktigt stämmer som det ska kan det vara bra att ha ett sätt att ta sig ur det, ett sätt att bryta mönstret. Man kan till exempel direkt efter serven göra något helt oväntat för att dra till sig uppmärksamheten från motståndarna för att helt enkelt få dem ur balans och att tappa fokus. Det är ett fult spel, vi vet, men det är viktigt att vinna till varje pris.
Tomas Ravelli har en gång sagt att den bästa målvakten är den som aldrig behöver slänga sig eftersom han alltid står rätt placerad. Detta gäller även i beachvolleyboll. Det är viktigt att försöka läsa spelet och vad motståndaren tänker göra när han ska anfalla så att man kan ligga steget före och hålla sig på fötterna så mycket som möjligt.
Ibland hamnar man i situationer där man känner att man inte har tillräckligt bra läge för att kunna ta poäng och avgöra bollen. I dessa situationer är det extra viktigt att göra något smart med bollen. Att ge sig på motståndaren på andra sidan nätet kan vara ett hett tips, speciellt om det är motståndarlagets stjärna som står närmast. Men kom ihåg att maskera det så det ser ut som en olyckshändelse.



Beachvolleyboll är en lagsport och det är viktigt att man vet var man har varandra. Kommunikation är a och o!
Kameran ser allt när man spelar och publiken är en stor del av sporten. Men man måste försöka skärma av allt som händer runtomkring och bara fokusera på matchen och på nästa boll. Låt ingenting rubba din koncentration.
Sist men inte minst, anta utmaningen. Låt inte din motståndare se dig osäker. Bjuds det upp till dans? Dansa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar